Биография

Стефан Тафров е роден в София пpeз 1958 г. Завършил е журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 80-те години е активен участник в неформалните граждански групи, съпротивляващи се срещу комуниситическия режим.

Познат е като диплoмaт, интeлeĸтyaлeц, пoлитиĸ и oбщecтвeниĸ, eдин oт cъздaтeлитe е нa CДC и на в. „Дeмoĸpaция”, първи външнoпoлитичecĸи cъвeтниĸ нa пpeзидeнтa Жeлю Жeлeв.

Кариерата му продължава като зaмecтниĸ-миниcтъp нa външнитe paбoти в пpaвитeлcтвaтa нa Филип Димитpoв и Ивaн Kocтoв, като пocлaниĸ нa Бългapия пocлeдoвaтeлнo в Итaлия, Beлиĸoбpитaния, Фpaнция и ЮHECKO, ĸaĸтo и двa пъти като пocлaниĸ и пocтoянeн пpeдcтaвитeл нa Бългapия в OOH в Hю Йopĸ.

Стефан Тафров изиграва ключова роля в признаването на Македония от България през януари 1991 г., както и при отпадането на визите за българи за Европейския съюз през 1999 г. Hocитeл е нa Opдeнa нa Πoчeтния лeгиoн, cтeпeн „Koмaндиp“, както и нa Opдeнa нa Итaлиaнcĸaтa звeздa, cтeпeн „Oфицep“.

Paбoтил e aĸтивнo зa пpиcъeдинявaнeтo нa Бългapия ĸъм HATO и Eвpoпeйcĸия cъюз и зa пoдoбpявaнe oбpaзa нa cтpaнaтa ни в чyжбинa. На парламентарните избори през 2017 г. е водач на листата на „Да, България!“ в 24 МИР-София. Член е на Изпълнителния съвет на „Да, България!“. В управленската алтернатива на „Демократична България“ е говорител с ресор Външни работи и Европейска политика. Bлaдee aнглийcĸи, френски, итaлиaнcĸи, иcпaнcĸи, pycĸи и пoлcĸи езици.

Приоритетите му включват:

 • да направи Европейския парламент по-близък и по-разбираем за българските граждани като демократичен инструмент за защита на техните интереси;
 • да работи за успешна обща политика в областта на външните работи и отбраната, която да усили гласа на България на Балканите и в света;
 • да засили ролята на Европейския съюз като защитник на правовата държава, на човешките права и медийната свобода в България и в целия Европейски съюз.

Защо да гласуваме за Стефан:

При трудния избор между 17 достойни кандидата, залагам на опита и натрупаните дипломатически умения.

Веселин Калановски

Сподели

Защото той съчетава опит, енергия и отдаденост при отстояването на каузи.

Надежда Йорданова

Сподели

Винаги е отстоявал демократичните ценности. Защото вярвам, че точно така може да помогне на България в Европейския парламент.

Мануела Малеева

Сподели

Води последователна и принципна проевропейска политика.

Константин Павлов

Сподели

Той е безапелационен професионалист. Сам по себе си е синоним на думата демократ.

Асен Асенов

Сподели

Няма по-подготвен и доказал се кандидат, като знания, опит, умения и биография.

Георги Илиев

Сподели

Той е символ на борбата на няколко поколения българи за демокрация.

Павел Златаров

Сподели

Умен, ерудиран и отлично подготвен да защитава интересите на България в Европейския парламент.

Емил Георгиев

Сподели

Той е истински демократ, убеден европеец, с огромен капацитет и познание.

Александрина Пендачанска

Сподели

Когато имаме опит, експертност и чувствителност, както е при Стефан, изборът е лесен.

Георги Господинов

Сподели

За да бъдат представени проевропейски ориентираните българи.

Десислава Николова

Сподели

Може би най-опитният български дипломат.

Иво Мирчев

Сподели

Видеа

#Говори седем езика

Сподели

#Падането на визите

Сподели

#Царя на ООН

Сподели

#СДС

Сподели

#Македония

Сподели

#Свободата

Сподели

#Доверието на Европа

Сподели

Какво е важно да знаете, за да гласувате?

Трябва да имате 18 навършени години.

Ако настоящият Ви адрес е различен от постоянния, и искате да гласувате по настоящ адрес, трябва да подадете заявление в общината по настоящ адрес не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Така администрацията ще Ви включи в списъка по настоящ адрес и няма да се налага да пътувате, за да гласувате.

Ако сте студент или ученик, можете да гласувате като покажете лична карта и студентска книжка в избрана от Вас секция в населеното място, където учите. Няма да ви е необходимо предварително заявление.

Ако имате трайни увреждания и се затруднявате да стигнете до секцията можете да гласувате в подвижна избирателна урна. Нужно е единствено да подадете уведомление до общинската администрация, не по-късно от 14 дни преди изборния ден, и изборната комисия ще дойде в дома Ви.

Проверете в коя секция ще гласувате. За целта прегледайте избирателните списъци във уебсайта на общината. Те трябва да бъдат публикувани там поне 25 дни преди изборния ден. Можете да направите и електронна проверка и на сайта на ГРАО, като въведете ЕГН-то си.

Ако не откривате името си в избирателния списък, Ваше право е да поискате от кмета на общината пропускът да бъде отстранен до 7 дни преди изборния ден.

Тези избори са много важни за бъдещето ни.

Европейският парламент приема законодателството и бюджета на Европейския съюз. Взема решения, които влияят силно върху икономиката, върху опазването на околната среда, върху безопасността, върху качеството на храните и върху много други области на живота ни.

За да имаме силен глас в сърцето на Европа и за да можем да защитаваме националния си интерес.

Гласувайте на 26 май!

Мисия

Със самочувствието на европейски граждани ще се борим за следното:

 • Европа да стане по-единна, по-силна, по-демократична;
 • Да преодолеем деленията и неравенствата между Изток и Запад, между Север и Юг, между стари и нови държави-членки;
 • Европейският съюз да бъде по-малко бюрократичен, по-близък и по-разбираем за гражданите си.
 • Да преодолеем сегашния модел на снишаване, налаган от партиите на статуквото;
 • България да получи незабавно членство в Шенген и покана за Еврозоната;
 • Да преодолеем формалното отношение на Брюксел към отказа от реални реформи в българската съдебна система;
 • Да прекратим употребата на „икономиката на знанието“ и на „цифровия дневен ред“ като брюкселски клишета и да ги превърнем в действащ български приоритет;
 • Да изпълним думата „кохезия“ със съдържание, като България активно участва в преодоляването на неравенствата в Европейския съюз между страни, региони и хора.
 • Да превърнем в първостепенна тема на Съвета на Европейския съюз националната ни сигурност, в това число и киберсигурността на институциите и гражданите на Европа;
 • Бъдещето на Западните Балкани и особено на Република Северна Македония да излезе от сферата на намеренията и да се превърне в реалност, гарантираща националните ни интереси;
 • Чрез бъдещия енергиен съюз да защитим интереса на най-засегнатите държави и да не допуснем най-силните европейски икономики да налагат двоен стандарт в отношенията с Русия;
 • Да развиваме България според природните дадености и ресурси, с които разполагаме.
Прочетете целия манифест на „Демократична България“ – България може много повече!

Писмо до АЛДЕ

До г-н Ханс Ван Баален
Председател на Алианс на либералите и демократите за Европа

Уважаеми господин Председател,

С недоумение и възмущение проследих Вашето посещение при ДПС.

Хвалите ДПС, че били много работливи. Няма такова нещо! Вторият в листата на ДПС Делян Пеевски, не е забелязван на публично място от години. Не ходи на работа в българския парламент, където е избран като народен представител, дори не живее в България. Има точно един работен ден като депутат за последните две години. Българските институции твърдят, че той живее в България, единствено защото си е запазил българската адресна регистрация. Той обича служебните победи и ще попадне в Европейския парламент като вашата безкритичност и всеядност ще му помогнат за това! И там също няма да ходи на работа, и там също ще получава заплата, която не е заслужил, и това отново ще стане с Вашата щедра подкрепа.

С Вашето изявление направихте Европа по-слаба, защото с длъжността си и безотговорното си поведение подведохте хората, че Европа е лицемерна, живее с тънки сметчици и се отнася към българските граждани като към втора категория хора, които не могат да изберат честни, почтени и работливи представители в Европейския парламент.

Всеки ден съм на улицата и се боря с това, което причинихте. Всеки ден разговарям с хората, и ги убеждавам, че политиката има смисъл, че България трябва да e част от ядрото на Европейския съюз. Всеки ден убеждавам млади и възрастни хора, че си заслужава да се борим за България и за Европа, че си заслужава да стоим на улицата и да разчистваме авгиевите обори, които Вашето мълчание за Пеевски затлачи допълнително.

Всеки ден усещам смрадта на фалшивите новини и клеветите, с които медиите на Пеевски заливат хората. Всеки ден опитвам да отмия горчилката на пълзящия евроскептицизъм, подхранван от поведение като Вашето.

При посещението си в България Вие намерихте какво хубаво да кажете за всеки един от листата на ДПС, но ми липсва вашето мнение за втория от листата– Делян Пеевски. Така и не разбрах – И той ли, според Вас, е работлив?

Очаквам Вашия отговор и прилагам писмото на Гражданско сдружение „БОЕЦ“ относно кандидатурата на Делян Пеевски за евродепутат, което подкрепям: http://www.boec-bg.com/archives/1978

С уважение,

Стефан Тафров
Кандидат за член на Европейския парламент
От Демократична България – обединение